BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Creme brule


Mėgstu viską, kas yra paprasta ir genealu. Crem briule priskirciau būtent tokį apibūdinimą. Neperseniausiai prieš Velykas susigundžiusi vieno iš prekybos centrų rengta grietinėlės “akcija-atrakcija” prigriebiau kelis indelius, o vėliau “naikinau”, kad šis gėris eilinį kartą neatsidurtų tėvų šuns skrandyje :) O gi viskas vyko paprastai. 450g indelį grietinėlės kaitinau  su 4 v.š. cukraus ir žiupsneliu vanilijos esensijos ( prieskonių parduotuvėje pirkau kažkokį koncentruotą vanilinį cukrų, kurio labai nedaug reikia) ant silpnos ugnies. Vos pradeda garuoti iškarto nukaičiame, nes nereikia užvirti. Tuo tarpu atskyriau 6 kiaušinių trynius (baltymus sunaudosite kitur pasitelkę savo fantaziją), išplakiau…. Į išplaktus trynius maišant supyliau grietinėlę. Gautą masę supilsčiau į molinius karščiui atsparius indelius. Juos panardinau vandens vonelėje skardoje iki pusės. Kepiau pusvalandį 160oC įkaitintoje orkaitėje. Išėmus ir pravėsus kelias valandas šaldžiau šaldytuve. Nes Crem Briule patiekiamas atšalęs su deginto rudojo cukraus plutele. Kaip jau supratote teko gerai pasukti galvą, kaip tą cukrų užlydyti, bet toptelėjo į galvą mintis, kad kur tai mėtėsi vyro- rūkaliaus (vis bando mesti:)) žiebtuvėlis, labiau primenantis lietlempę… Pabėriau ant viršaus rudojo cukraus ir varkdama, svylančiais pirštais pasiekiau norimo rezultato… Sekantį kartą bandysiu naudotis grilio pagalba. Teko skaityti, kad užkepa cukrų grilyje, o vėlaiu Crem Briule patalpina trumpam į šaldymo kamerą.


 

Rodyk draugams

Itališkas desertas Panna cotta

Panna cotta- desertas kilęs iš šiaurinės Italijos ir paplitęs visoje šalyje. Pažodžiui reikštų- virtas kremas.  Patiekiamas su uogų, vaisių, karamelės ar šokolado padažu.



Užvirti 250ml. 35proc. riebumo grietinėlę ir 0,5l 2,5proc. riebumo pieną su 7v.š. cukraus ir pakeliu vanilinio cukraus. Maišyti, kad ištirptų cukrus. Kitame dubenyje supilti 2 pakelius saldvos želatinos (jei neklystu, turėtų būti ~40g.) ir užpilti 100ml. pieno. Kaitinant ant silpnos ugnies, bet neužvirinant maišome ir ištirpdome želatiną. Ištirpdytą želatiną supilti į grietinėlės ir pieno masę. Supilstyti į indelius ir padėti šaltai, kad sustingtų.


Padažą gaminau iš šaldytų braškių. Viską daryti, taip lyg virtumėte tirštą kompotą (braškės, vanduo ir cukrus), bet kad viskas susirištų įpyliau truputėli pektino.


Paprasta, greita ir skanu…

Rodyk draugams

TIRAMISU- Itališkas desertas

    


     Itališkas desertas, kilęs iš Toskanos regiono Sienos miesto. Buvo pagamintas Cosimo de'Medici III  (1642- 1723) apsilankymo proga ir jam taip patiko, kad jis tokio deserto ideją nusivežė į Florencija. Tuo metu Florencija buvo intelektualų miestas, su daugybe atvykėlių. Šį desertą ypač pamėgo anglų bendruomenės nariai, tad jis ir buvo pavadintas “Zuppa Inglese” (angliška sriuba). Tiramisu pavadinimą jis gavo tik 20 amžiuje- 1960-ųjų gale ar net 1970-siais metais restorane Le Beccherie Treviso, Italijoje, mat jie pirmieji panaudojo ekspreso kavą šitame deserte. Pats pavadinimas pažodžiui reiškia “pakylėk mane” (matyt čia dėl ekspreso kavos poveikio). 


     Anna Maria Volpi, kuri tyrinėjo Tiramisu istoriją tvirtina, kad tai originalusis Le Beccherie receptas…


 


kavos mirkalas:


1-1/2 puodelio ekspreso kavos


2 šaukšteliai cukraus


 


kremas:


4 kiaušinių tryniai


½ puodelio (100g.) cukraus


½ puodelio Marsalos ar Madeiros (vynas)


450 g. maskarponės sūrio


1 puodelio grietinėlės (36%)


 


pagrindas:


285 g. biskvitinių sausainių (damų piršteliai) (~40 vnt.)


2 v.š. nesaldintos, natūralios kakavos


 



Kiaušinių trynius išsukti su cukrumi ant verdančio vandens vonelės maišant kol pradės kilti burbuliukai. Nukaitus išplakti su plaktuvu iki standžių putų.


 



Išplakti ir grietinėlę.


 



Kiaušinių masę sumaišyti su maskarponės sūriu bei Marsalos vynu.


 



Į gautą masę įmaišyti plaktą grietinėlę.


 



Biskvitinius sausainius trumpam pamerkti į kavą ir iškloti pasirinktos formos dugną. (Aš nemirkiau, bet sulaisčiau kava).


 



Sausainius aptepti paruoštu kiaušinių ir maskarponės kremu.


 



Pakartotinai klojame sausainių bei kremo sluoksnius.


 



Apibarstome kakavos milteliais. Brandiname 3 valandas.


 



Skanaus!!!


 


P.S. Naudoju 5-ių kiaušinių su beta karotinu trynius, visą indelį maskarponės sūrio (LT jis pardavinėjamas 500g. indeliais). Vietoje Marsalos ar Madeiros naudoju kavos ar Amareto likerius. Sausainių nemirkau, o aplaistau kava (kad neištežtų). Visos recepte nurodytos kavos tikrai nesunaudosite. Siūlau brandinti daugiau nei 3 vanadas. Skaniausias valgyti sekančią dieną. Pagaminimas užima ~30min., tad labai greitai pagaminamas ir laaaaabai skanus.


 


Ir dar vienas dalykėlis… po visų bandymų pabandžiau į maskarponės ir kiaušinių masę įpilti išbrinkintą želatiną (40g), tai visą tiramisų dariau torto formoje ir labai gerai sustingo ir transportuojant neprarado prekinės išvaizdos…


 


Šaltinis: http://www.annamariavolpi.com/tiramisu_duomo.html


http://www.cookingforengineers.com/recipe/60/The-Classic-Tiramisu-original-recipe

Rodyk draugams