BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Prancūziškas “FLAN” pyragas

Labai mėgstu “IKI” prekybos centuose pirktus Flan pyragėlius, bet niekur nerasdavau recepto. Supermamoje Bea yra aprašiusi šį pyragą, bet skonis ir sudėtis kaip mano bandyto ispaniško flan pyrago, t.y. kaip kiaušinienės. Po ilgų ieškojimų galiu drąsiai sayti “eurika” (radau):  http://www.famousfrenchdesserts.com/medieval-dessert-recipes.html Pasirodo tai yra Viduramžiais Prancūzijoje išplitęs desertas kartais dar vadinamas “Parisian Flan” (Paryžietiškas apkepas).



Tešla:


100 g. margarino,


100g. cukraus,


1 kiaušinis,


1/2 šaukštelio kepimo miltelių,


200 g. miltų.


Įdaras:


4 puodeliai pieno,


4 dideli kiaušiniai,


2/3 puodelio cukraus,


1/4 puodelio kukurūzų krakmolo,


žiupsnelis muskato (nebūtina),


žiupsnelis cinamono (nebūtina),


pakelis vanilinio cukraus.


Margariną ištirpdau mikrobangėje ir iš likusių tešlai skirtų produktų išminkau tešlą (turi gautis ne per kieta, kad būtų galima aplipdyti kepimo formos kraštus). Tešlą kelioms minutėms dedame į šaldytuvą, kol paruošime įdarą.


Įdarui užviriname pieną su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Kai užvirs nukaičiamia. Puodelyje išmaišome krakmolą su šlakeliu šalto pieno. Krakmolo aš dėjau šiek tiek daugiau, nei nurodyta recepte. Krakmolo masę pilame į užvirintą, nukaistą pieną ir maišant kaitiname ant silpnos ugnies (neleiskite užvirti). Procesas panašus kaip gamintumėte kisielių. Pieno masė tuėtų pradėti tirštėti. Nukaičiamia.


Atskirame inde suplakti kiaušinius. Naudojau 5 kiaušinius (nes neturėjau didelių). Išplaktus kiaušinius įmaišyti į pravėsusią pieno masę ir visą šitą įdarą supilti į tešla aplipdytą kepimo formą.


Gaminimas užtrunka ~20min. Kepti ~40min. 180oC orkaitėje. Atvėsinti.


Volia!



 


P.S. Kukurūzų krakmolo būna pirkti didžiuosiuose prekybos centruose Dr.Ottker ant pakelio užrašyta “Gustin” prie standiklių, želė, pudingų… Bulvių krakmolas netinka, nes įdaras nestings.

Rodyk draugams

Ispaniškas “Flan” desertas


 


Tešla:


4 kiaušiniai,


1/2 l. pieno,


7 v.š. cukraus,


cinamono lazdelė,


1 citrinos žievelė


Karamelės sirupas:


5 v.š. cukraus (pageidautina rudojo),


1 v.š. vandens


Į pieną supilti cukrų, citrinos žieveles bei cinamono lazdelę. Pavirti 10 min.



Nukaitus laukiame kad pravėstų. Atskirame inde išplakame kaiušinius.



Pravėsusi pieną perkošiamia į kiaušinių masę. Viską išmaišome.


Išverdame karamelės situpą. Verdame, kol karamelė pasidarys gintarinės spalvos.



Sirupą greitai (nes sustings) supilame į kepimo formą. Ant viršaus supilame gautą pieno ir kiaušinių masę. Kepimo formą įstatome į vandens vonelę (vanduo turi siekti puse kepimos formos aukščio).



Kepame 180oC orkaitėje ~45min.


Atvėsinus apverčiame.


Skanaus!!!


P.S. Ispanijoje labai populiarus desertas. Tiesa pasakius aš daugiau tikėjausi iš jo, nors gal kas ir mėgsta saldžią keptą kiaušinienę :). Vaizdas geresnis negu skonis. Pradėjus gilintis į šį desertą, drįstu pareikšti, kad dabar tešlą daryčiau pagal šį receptą: 4 kiaušiniai, 1v.š. vanilijos, 1 v. š. cukraus pudros, 1 ind. kondensuoto pieno, 1 ind. sutirštinto pieno (gal ne taip jaustųsi kiaušiniai).

Rodyk draugams

Varškės pyragas

Čia sūrio pyrago pakaitalas, o gal ir parodija :), bet mono receptų knygelėje jis rado savo vietą. Greitas ir efektingas rezultatas.



Pagrindas:


100g. margarino ar sviesto,


100 g. cukraus,


1 kiaušinis,


200 g. miltų,


1 šaukštelis kepimo miltelių


Įdaras:


800 g. 9% varškės,


2 kiaušiniai,


200g. cukraus,


3-4 šaukšai aliejaus,


2 pakeliai pudingo (aš naudoju Dr. Ottker vanilinį pudingą),


0,5 l pieno


2 v.š. krakmolo


2 a.š. vanilinio cukraus


Pirmiausia pasidarome pagrindą. Į ištirpdytą margariną ar sviestą sudedame likusius produktus ir išminkome tešlą. Padarome tešlos rutuliuką ir dedame į šaldytuvą, kad atvėstų (kol padarysime įdarą). Tešla aplipdome kepimo formą.



Įdarui skirtus produktus sudėtį, į virtuvinį kombainą ir išmaišyti.



Įdarą supiltį į tešla aplipdytą kepimo formą.



Kepti iki 200oC įkaitintoje orkaitėje 20min. ir pridengus folija dar 30min. Nebijokite, jei pyrago vidurys liūla.


Atvėsinus kelias valandas palaikyti šaldytuve, kad sustingtų varškės masė.


Skanaus !!!



Šaltinis: supermama

Rodyk draugams

Cinamoninės bandelės

     



Tešla:


1 stiklinė (200ml) pieno,


3 stiklinės miltų (aukščiausios rūšies 550C),


100g. sviesto ar margarino,


1 v.š. šviežių mielių arba 1 pakelis Dr.Ottker sausų mielių (7 g.),


4 v.š. cukraus,


1 a.š. druskos,


Įdaras:


50g. sviesto,


100 g. cukraus,


3 a.š. cinamono,


Aptepui: 1 kiaušinio plakinio, cukraus.


Pieną pašilnau mikrobangėje su cukrumi, druska iki 36oC ir jame ištirpdau mieles.


Užmaišau skystą tešlą iš pusės miltų ir leidžiu 20-30 min. pastovėti. Tuo tarpu mikrobangėje ištirpdau 100 g. margarino ir pravėsusį  iki 36oC supilu į tešlą. Viską permaišau ir užminkau tešlą su likusiais miltais.


Tešlą ištepus aliejumi ir apdengus maistine plėvele palieku 1 valandai pakilti.


Tešlą padalinu į 2 dalis. Padarau tešlos dešrelę (vaikystėje visi žaidėte su plastelinu ;)) ją plonai iškočioju, ištepu ištirpintu sviestu, apibarstau cukrumi ir cinamonu bei susuku į vyniotinį. Supjaustau 3-4 cm. ilgio gabalėliais ir sudedu į kepimo skardelę. Tą patį darome ir iš likusios tešlos.


Leidžiu 15 min. pakilti. Patepu kiaušinio plakiniu ir apibarstau cukrumi.


Kepti ~15 min. 180-200oC įkaitintoje orkaitėje.


Skanaus!!!



 


 

Rodyk draugams