BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Kelmas


Šį Svynio Todo kūrinį gaminau Velykoms. Pamarinuotus šonkaulius surišau į šulinį. Kalakutieną su grietinėlėje išmirkytu batonu, kepintais svogūnais, morkom permaliau, įdėjau prieskonių, įmušiau porą kiaušinių ir įmaišiau keleta džiovintų slyvų. Faršą sudėjau į šonkaulių šulinį.  Kelmą kepiau pusantros valandos pridengusi folija 200oC. Atvėsusį papuošiau marinuotais pievagrybiais.

Rodyk draugams

Balandėlių lazanija

Vakar po ilgesnės pertraukos prisėdau prie savo Blogo ir įkėliau pora Kalėdinių receptėlių, bet gavau priekaištų, kad tema neaktuali, tai kam neįdomu neskaitykite… Aš sukėliau, kad nepražūtų niekais mano įdėtas darbas, nes taip jau susiklostė, kad laiko visai buvo nerasta vykdyti šią veiklą.


Na, o dabar aktualesnis- kasdieniškesnis įrašas:





Balandėliai kitaip…


Apviriau kopūsto galvą. Nuėmiau lapus. Pasiruošiau farsą su ryžiais, mairūnu, druskyte, svoguniuku, kiaušiniu. Žodžiu, kolkas visas procesas panašus į balandėlių gamybą… , bet dabar prasidės visas keistumas ir paprastumas. Į riebalais pateptą skardą kloju kopūsto lapus, tada ant jų prispaudžiu paruoštą faršą ir apibarstau tarkuotomis morkomis, bei apipilu padažu paruoštu sumaišius kečupą, grietinę ir šlakelį sultinio. Taip viską kartoju, kol baigiasi produktai, o paskutinis sluoksnis turėtų būti kopūstlapių. Apipilu viską jau minėtu padažu ir skardą šaunu į 180oC orkaitę 45-50 min. Skanaus!





P.S. Esu užmačiusi, kad kopūstą galima paruošti dar paprasčiau. Mikrobangų krosnelės pagalba. Kopūsto galvą reikia įdėti į polietileninį maišelį (patį paprasčiausią, kokių galima rasti parduotuvėse atskirti vienarūšėms prekėms). Maišelį subadome šakute ir kepame kopūstą mikrobangėje 10 min. Štai ir viskas. Lapai turėtų lengvai nusiimti. Aš šio proceso dar neesu bandžiusi su kopūstu, bet atsižvelgiant į tai, kad esu bandžiusi tokiu pačiu būdu virti bulves (bandymas pavyko;)), tad tikrai ateityje bandysiu.


 


 

Rodyk draugams

Lazanija


Pas mus namuose dabar vieši sesers vaikas (4,5m.), o dar mano pačios du vaikinai, tai jie pasižiūrėję Garfildas II, užsisakė lazanijos, tokios kurią gamino ir valgė Garfildas :). Teko pavargti, bet smagu, kad nereikėjo zyzti ir prašyti, kad prarytų nors kąsnelį. Valgė, kad net ausys lapsėjo :)


 


Jums reikės


1 pakelio lazanijos lakštų (500 g. , ant pakelio paskaitykite, kad jų nereikėtų apvirti), 100 g. sūrio Džiugas, bei 300g. paprasto fermentinio sūrio (žinoma būtų skanaiu su čedaru ar jo pakaitalu, bet tiks ir paprastas);


Bolonese padažui:
2 svogūnai, 2 morkos, kelios skiltelės česnako, 500 g. faršo, 200 g. pievagrybių, 0.5 stiklinės balto vyno, 0.5 stiklinės vandens, 3 šaukštai pomidorų pastos, 200ml skardinė luptų pomidorų savo sultyse, keli šaukštai alyvų aliejaus (kepimui), prieskonių ir druskos;
Bechamel padažui:
50 g. sviesto, 50 g. miltų, 900 ml pieno, druskos, malto muskato.


Bolonese padažas


Puode aliejuje pakepinamas  smulkintas svogūnas,  smulkinta morka, susmulkintas česnakas.  Viską smulkinu virtuviniu kombainu, tad užima tik kelias minutes laiko. Daržovėms apkepus, sudedamas faršas, maišant vis pabadome, kad faršas nesuliptų. Pabaioje dedame smulkintus pievagrybius. Viskas šiek tiek apkepama. Tada įpilama puse stiklinės balto vyno, vandens ir pomidorų pasta. Dar įpilu susmulkintą (smulkintuvo pagalba) skardinės pomidorų savo sultyse turinį. Visas padažas pagardinamas duska, pipirais, baziliku, raudonėliu. Paverdame kelias minutes. Padažas turi būti tirštas.


Bechamel padažas


Ištirpinamas sviestas, jame apkepinami miltai, tada palaipsniui, nuolat maišant pilamas pienas. Padažas pagardinamas  druska muskatu ir nuolat maišant užvirinamas. Keletą minučių pavirinamas. Padažas turi būti tokio tirštumo, kaip tešla lietiniams blynams.


 


Padažai jau paruošti. Galime formuoti pačią lazaniją. Dedami lazanijos lakštai, kurie ištepami pirma Bechamel, o po to Bolonese padažu, pabarstoma tarkuotu sūriu. Ši procedūra kartojama tol, kol baigsis padažai.  Viršutinis sluoksnis turi baigtis Bechamel padažu, gausiai apibarstytu sūriu. Kad viršus neišdžiūtų uždėti po mažą gabalėlį sviesto. Lazanija pašaunama į 200 oC įkaitintą orkaitę ir kepama apie 30 minučių, po to dar paliekama 10-20 minučių pastovėti, kad į lakštus geriau įsigertų padažai, nes kitaip viskas plauks ;).  Būtinai išlaukite bent 10 min. jei sugebėsite daugiau, dar geriau.


Skanaus!



 


P.S. Tikrai labai skanu ir nėra taip sunku kaip atrodo. Čia pateiktas klasikinis lazanijos receptas. Beje Bolonese padažą galite valgyti su spageti ar kitais makaronais užsibarstę parmezanu (lietuviškas atitikmuo- Džiugas).


 

Rodyk draugams

ČIČINSKO KEPSNIAI

     Esu panevėžietė, tad būtų didelis griekas neaprašyti tik mūsų kraštui būdingo patiekalo. Bandžiau ieškoti, kodėl šis patiekalas yra pavadintas Čičinsko kepsniu, bet taip ir neradau. Gal todėl, kad jį mėgo poetų Mickevičiaus ir Maironio aprašytas nedorėlis grafas Sicinskis gyvenęs Čičinsko dvare, o gal todėl, kad, paprasčiausiai jis kilęs iš tų kraštų (Upytės seniūnijos, Panevėžio rajono). Šiaip Čičinsko kepsnius išmokau daryti iš savo močiutės. Pigus, sotus ir skanus maistas.



Tešla:


500 g. bulvių,


1 kiaušinis,


1 v.š. bulvių krakmolo,


miltų, tešlai užminkyti.


Įdarui: faršo ( jautienos-veršienos faršas, svogūnas, 1skiltelė česnako, mairūno, druskos, pipitų, kiaušinis) 


 


 Sumalus virtas bulves, įmušus kiaušinį, įpilus krakmolą, miltus suminkome tešlą.


 Iškočiojame tešlą ir supjaustome.


 Faršą įvyniojame į tešlos juostelę.


Suformuotus kepsnius kepame ar verdame aliejuje.


Patiekiame su pomidorų padažu ir marinuotais svogūnais.


Skanaus!!!


 


 

Rodyk draugams